Open monumentendag zaterdag 8 september bij het Grote Blokhuis in Terwolde, tevens schilderexpositie.


Bij de IJssel ligt de T-boerderij, het is een imposante boerderij aan de dijk, met twee schuren dicht tegen elkaar aan gebouwd. Het voorhuis bevat aan de linker- en de rechterzijde een opkamer. De boerderij werd bij het Blokhuis gebouwd en kreeg door zijn grotere omvang de naam het Grote Blokhuis. Een blokhuis was een versterkt huis dat werd gebruikt voor controle van gebruikers van de dijk of de IJssel.
De bewoningsgeschiedenis gaat terug tot de 80-jarige oorlog. In de 18e eeuw hebben er vooral kooplieden en handelaren in bouwmaterialen en fruit op het Grote Blokhuis gewoond. Dit blijkt uit vermeldingen in de archieven. Bij de boerderij hoorde een loswal, waar schepen werden gelost en waarvandaan een veerbootje passagiers tegen betaling naar de overkant van de IJssel bracht.
In de atelierschuur is een expositie te bewonderen van cursisten van Zita van Noordenburg. Enkele cursisten zijn daarnaast ter plekke aan het werk. Ook staat er een gratis kopje koffie voor u klaar. Dit monument is open van 11.00 tot 16.00 uur. Bandijk 31,Terwolde

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.