De Avenvoordsekruisroute 28 november 2018.


Midden in een mais/weiland ineens een kruis uit 1571. Dit sprak tot mijn verbeelding. Ik wou er meer over weten.
Avervoorde betekend ‘over de voorde’ aan de andere kant van een doorwaadbare plaats in een beek. Het verhaal over het kruis zegt dat de zoon verdronken is op de doorwaadbare plaats. En de familie het kruis geplaatst heeft ter nagedachtenis. Vlak voor het kruis zien we het landgoed Avervoorde. Nu kunnen we het goed zien de maïs is weg. Beetje op een heuvel. Het gebied waar we doorkomen is laag. Schurkt tegen de IJssel aan. Iedereen is al vanaf 1300 bezig om het water af te voeren. Zodat het land gebruikt kan worden voor landbouw en veeteelt. Door het bijna vlakke landschap zitten weteringen en dijkjes. Mooie grote statige boerderijen. 
Veel grasland. Tijdens het voorlopen ondoordringbaar maisland. In de afgelopen hete zomer in de brandende zon. Nu bijna niet voor te stellen maïs gemaaid, groene sappige weilanden. Koeien.  We starten voor de 3e keer al bij voetbal vereniging Vaassen.
Het  beheerderspaar echtpaar familie De Wilde is weer van de partij. We wandelen gezamenlijk om 10 uur weg. We wandelen door Vaassen over de markt langs onze verhoogde Daams molen. Langs de verschillende kerken. We komen er 6 tegen tijdens deze wandeling.
We lopen Vaassen uit over de Botterd richting Het Kanaal en de Grift waterwegen waar we tussen doorlopen.
We slingeren richting de Vecht. Voetbal vereniging Vlug en Lenig is onze binnenrust ca 14 km. Graag opgeven als je soep of broodjes kroket wil hebben. Voor de prijs hoeven we het niet te laten. Van € 1,50 tot € 2,00. Wel willen ze graag weten van te voren. Graag bestellen bij de inschrijving. Niet besteld geen soep of kroket. Hierna lopen we via de Vecht en de Beemte terug.2 kleine buurtschappen. We komen een aantal gedenk/herdenkingsbeelden en of tekens tegen. Bevrijdingsboom in Vaassen met een versierd hek gemaakt door de ijzergieterij die hier gevestigd waren.
De vechtertjes. Een koe ivm de MKZ crisis.

tel nr. 0653741126

www.samenoppad-wandelen.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.