Jo Biesterbos, 86 jaar, stopt na 56 jaar toneelspelen bij De Oener Toneelvereniging.


Ze was 30 jaar toen ze lid werd van De Oener Toneel Vereniging en dat was in 1963. De Oener Toneel Vereniging bestond toen 10 jaar. Nu 56 jaar later stopt ze met toneel spelen bij OTV, want zo wordt de toneelvereniging in de volksmond genoemd. Ze is 86 jaar en we hebben het over Jo Biesterbos. Wat een carrière heeft ze in al die 56 jaar meegemaakt. Wat een prestatie!! Viel het afscheid nemen zwaar? Jo Biesterbos: Het afscheid viel en valt me emotioneel erg zwaar. Ik stop omdat ik merk dat mijn lichaam minder kan en wil. Dat is ook toch geen schande met 86 jaar. Verplaatsen, lopen, op tijd komen. Ik merk dat ik steeds meer hulp nodig heb van andere spelers. Hoe heb je het zo lang vol weten te houden? Jo Biesterbos: Ik heb het zolang vol kunnen houden, omdat toneelspelen mijn passie altijd is geweest. Ik leefde ernaartoe en vond het geweldig als ik een rol had waarin ik me helemaal uit kon leven. Elke avond nam ik het boekje wel een keer op schoot of in bed. Ik kende altijd als eerste mijn teksten. Wat vond je van de toespraak van voorzitter Ordelman? Jo Biesterbos: Ik vond de toespraak prachtig, Maar het viel me wel zwaar. Vooral toen ik vanuit de zaal een staande ovatie kreeg. Mijn emoties wonnen het wel van de blijdschap. Ik ben na afloop ook snel naar huis gegaan.
Voorzitter Sander Ordelman over Jo Biesterbos: Ze is altijd een zeer actief en enthousiast toneelspeelster geweest bij OTV. Na het uitreiken van de boekjes voor het nieuwe seizoen gaat ze gelijk dagelijks aan het leren. Jo was het best op haar toneelplek als ze de rol van een bazige, nieuwsgierige en goed gebekte buurvrouw of (ver) familielid mocht spelen. Bijna niets was haar te gek of dol. Schreeuwen met haar kunstgebit in de hand, zodat een “natuurlijk sproeisysteem” ontstond, zegt Ordelman. Maar ook avontuurtjes dollen in de bedstee met haar (toneel) man of afgevoerd worden met een kruiwagen. Jo zie bijna nooit “nee” als iets van haar gevraagd werd. Maar naast haar toneelspelen was ze ook de “cateraar” van de vereniging. Onze OTV-aanhanger stond altijd bij haar in de schuur en als we eens een zaterdag daar kwamen om groot onderhoud aan alle toneelspullen te plegen, zorgde Jo voor de inwendige mens met onder andere soep, kroketten en broodjes, zegt Ordelman. Een specialiteit van Jo was ook aan het eind van het jaar het bakken van oliebollen. Deze werden dan in de hele buurt huis aan huis gebracht en de eerstvolgende oefenavond kwam Jo met de grootste pan die ze had vol met deze goudgele rakkers naar de OTV-repetitie avond, vervolgt Ordelman. Dit jaar speelde OTV het blijspel in 4 bedrijven “zeg nooit vis voordat ie in de pan is” van Martin Wolf. Jo Biesterbos speelde dit laatste jaar de rol van Jannegie Vaak, moeder van Klaas Vaak. Een rol die haar op het lijf geschreven is. Klaas Vaak, arbeider, (Sander Ordelman) was arbeider van beroep en moest zwoegen voor het geld en moest samen met Beppie Vaak, (Wilma Bronsink) zijn vrouw, elke cent drie keer omdraaien. Samen met hun dochter Bella (Jolien Veldwijk) als ze geen gekke dingen gingen doen, lukte het doorgaans net. Maar plotseling, van de één op de andere dag, verandert de familie Vaak door het winnen van een miljoen euro bij de Staatsloterij en dachten ze een stinkend rijk gezin te worden. Er werd personeel aangetrokken, John J. Ramboo (Ruben Kers) en Govert van Achteren (Edwin Scholten) voor het gemak en “veiligheid”. Uiteindelijk ging het niet in huize Vaak zoals ze zich hadden voorgesteld. Dit allemaal werd op een voortreffelijke manier verder ten tonele gebracht door Coba (Reintje Vijge) vrouw van de bakker, Theo Vaak (Gerrit Huiskamp), oudere broer van Klaas, Angelique Vaak (Driesje Vos), zijn vrouw en Loes Zijlstra (Natanja Goelema) kontroleuse en Fennegie Kwakernaak (Ike ter Weele) buurvrouw. De Oener Toneel Vereniging verdient een groot compliment. In een mum van tijd waren alle 5 avonden uitverkocht. Iedere avond zaten 200 personen te genieten van amateurtoneel van de hoogste trede. En waar maak je het nog mee …… avondvullend en toegang voor € 3,00? Vooraf aan de voorstelling een kop koffie of thee en in de pauze een kroket of frikandel in een puntzak!! Dat is Het Oener Toneel.
Henk Boeve

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.