Heropening Hoofdweg in Emst


Het was wethouder Robbert Scholten van de gemeente Epe die zaterdagmiddag middels het doorknippen van een lintje de feestelijke opening verrichtte van de vernieuwde Hoofdweg in Emst. Wethouder Scholten vond het een bijzondere dag voor Emst. Emster Belang is in 2010 gestart met het “Dorpsplan Emst”. Uit dit plan kwam naar voren dat er wat gedaan moest worden aan de Hoofdweg. Dagelijks komen zo rond de 8200 voertuigen over de Hoofdweg, vertelde Scholten. De weg was te smal. Niet alleen de weg, maar ook het fietspad. Er kwam geld beschikbaar en na diverse voorlichtingsavonden kon er in mei 2017 gestart worden met het project “Dorpsvernieuwing Hoofdweg Emst”. Het was de bedoeling dat het project afgerond zou zijn op 22 december 2017. Maar tijdens de reconstructie kreeg men te maken met diverse tegenslagen, vertelde Scholten in zijn toespraak. De riolering was aan vernieuwing toe, maar ook andere leidingen en kabels moesten vernieuwd worden. Het zat niet mee. Gevolg was dat het project Hoofdweg zo´n 33 weken langer heeft geduurd dan destijds gepland. Maar het resultaat van de 1400 meter vernieuwde Hoofdweg mag er zijn, vervolgde Scholten en vond het een eer om de Hoofdweg officieel te mogen openen.
Arnold Riphagen van autobedrijf Riphagen aan de Hoofdweg was ook bijzonder blij dat de werkzaamheden zijn afgerond en was vooral blij met de mooie moderne uitstraling en goede fietspaden. Persoonlijk heb ik niet zoveel last gehad van de overlast, maar een aantal ondernemers hebben wel degelijk veel last gehad dat het zo lang geduurd heeft. In grote lijnen is de verkeerssituatie ook verbeterd. Alleen de 30 km zone niet, want die is bij tijd en wijle nog zeker een minimale 50 km zone. Er wordt hier veel te hard gereden. Rolf Wesselink van Autobedrijf Honda Wesselink heeft zijn bedrijf aan de Hoofdweg en privé woont hij aan de Eperweg, dicht bij de rotonde. Wesselink is enorm blij dat het project is afgerond en heeft af en toe wel voor overlast gezorgd voor zijn bedrijf. Het heeft wel lang geduurd, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Wesselink zou graag zien dat er diverse evenementen georganiseerd gaan worden op het horecaplein. Zo denkt hij aan een evenement op de langste dag, die dit jaar valt op vrijdag 21 juni en dat moet dan jaarlijks terugkomen. Over de verkeerssituatie is hij wat minder te spreken. Zijn bedrijf zit aan de 30 km zone, maar men name door het openbaar vervoer wordt veel te hard gereden. Dat kan zo niet doorgaan, vervolgde Wesselink. Dezelfde mening had zijn buurvrouw Linda Schuite. Er wordt veel te hard gereden. Met name de bussen, zegt ze. Een groot verbeter punt zou zijn als de 30 km zone beter aangegeven zou worden. Maar ze is wel heel erg blij dat de werkzaamheden zijn afgerond. Ook zij is van mening dat het veel te lang heeft geduurd. Daardoor ontstond af en toe wel lichtelijk wat irritatie bij mij, zegt Schuite. Maar nu ben ik wel blij met het resultaat.
Reinjo van Westerveld is blij dat de werkzaamheden zijn afgerond. Over overlast gesproken? Uiteraard was er overlast, Een aantal keren kon ik niet thuiskomen met mijn auto. Maar dat weet je als er dergelijk werkzaamheden plaats vinden. Wat ik nu wel graag zou zien is, dat op het horecaplein tussen de Emsterie en autobedrijf Riphagen meerdere evenementen zouden plaats vinden. Zo zou ik graag zien dat er o.a. een groot dart toernooi georganiseerd zou worden. Daar zou ik mij volledig voor inzetten. Ook hij is van mening dat er, met name door de taxi´s, veel te hard wordt gereden in de 30 km zone.
In verband met de feestelijke opening van de Hoofdweg waren er diverse festiviteiten op het horecaplein en op de Hoofdweg. Zo had de “Oldtimer Genootschap Goede Doelen” uit Epe, die zichzelf OGGD noemen, een dertigtal oldtimers op de Hoofdweg staan. OGGD organiseert op 15 juni a.s. een rit voor bepaalde doelgroepen, zoals medewerkers van de Felua groep of voor de Zonnebloem. Jan van den Vlekkert uit Epe stond er o.a. met zijn prachtige groene MG, B type uit het jaar 1967. “Ik ben heel erg blij met deze oldtimer, vertelde van den Vlekkert. Niet dat ik er zoveel mee rij, ik denk per jaar zo´n 500 kilometer, maar dat ik zo´n prachtige auto in mijn bezit mag hebben. Harry Bos stond er ook met zijn oranje gekleurde Ford Mustang Cabriolet uit 1966. Hij had de eer om wethouder Robbert Scholten te mogen rijden vanaf Autobedrijf Wesselink naar het horecaplein. Ook Bos vertelde dat hij eigenlijk veel te weinig met zijn Mustang op de weg zit. Ben meer aan het poetsen dan aan het rijden. Ook Rolf Wesselink stond er met zijn blauwe Mustang Fastback uit 1968. Ik ben een mooi weer rijder, zegt Wesselink. Ga af en toe naar een evenement, zoals deze en daar blijft het eigenlijk bij. Wie van een Volkswagen Kever fan is, kon zijn hart ophalen bij de witte Kever van Dennis Dekker uit Epe.
Maar in de grote tent op het horecaplein was van alles en nog wat te doen. Zo was er een optreden van de band “DITIS de band” uit Vaassen. Hans Liekens trekt bij deze band de kar. We spelen voor ons plezier en bestaan uit 5 personen.
Een andere band was No Brakes uit Kampen. Zij spelen veel op bruiloften, feestavonden van verenigingen, plein feesten etc. etc. Iedereen kan ons boeken via boekingskantoor PBN uit Zwolle.
Voor de kinderen was er een goochelaar helemaal uit Schoonoord gekomen onder de naam Magic Kamal, de magische entertainer voor al uw feesten en partijen. En de kinderen konden zich laten schminken en er stond een springkussen. Uiteraard werd de inwendige mens niet vergeten. Zo kan men genieten van lekkernijen van slagerij ter Weele en vis van Brummel en ´t Smallert. De horeca werd gezamenlijk verzorgd door de Emsterie en de Musketiers.
De feestelijke opening van de Hoofdweg werd zaterdagavond afgesloten met een geweldig optreden van Stef Ekkel met o.a. zijn liedjes “Liever te dik in de kist” en “De woonboot”.
De organisatoren en initiatiefnemers Arnold Riphagen, Tacco Hoppener en Raymond Peelen kunnen terugzien op een prachtige opening van de vernieuwde Hoofdweg in Emst

Henk Boeve

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.